fbpx

Kaj vse je embalaža: merila za razvrščanje in ponazoritveni primeri

Ženska v rokah drži zelen plastičen zaboj s papirnatimi smetmi, ob strani pa so rumen, moder in zelen koš za smeti.

V okviru nove Uredbe o embalaži in odpadni embalaži smo za lažjo orientacijo pripravili merila in ponazoritvene primere, ki določajo, ali predmet je ali ni embalaža.

Predmeti se razvrščajo med embalažo na podlagi naslednjih meril:

  • Predmeti so embalaža, če ustrezajo pomenu pojma embalaža, ne da bi to posegalo v morebitne druge funkcije embalaže, razen če je predmet sestavni del izdelka in je potreben za to, da vsebuje, podpira ali ohranja navedeni izdelek njegovo celotno življenjsko dobo, ter je namen, da se vsi elementi uporabijo, potrošijo ali odstranijo skupaj. Primeri:
  • Predmeti so embalaža, če so oblikovani in namenjeni za polnjenje na prodajnem mestu. Prav tako so embalaža odstranljivi predmeti, ki so prodani, napolnjeni ali oblikovani in namenjeni za polnjenje na prodajnem mestu, če imajo funkcijo embalaže. Primeri:
  • Embalaža so vsi dodatni elementi, ki so neposredno obešeni ali pritrjeni na izdelek in opravljajo funkcijo embalaže, razen če niso sestavni del takega izdelka ter so namenjeni uporabi ali odstranitvi vseh elementov skupaj. Primeri:

Niste prepričani, če vaši izdelki spadajo med embalažo ali ne?

Za dodatna pojasnila si oglejte pogosto zastavljena vprašanja ali pa nas kontaktirajte, da vam pomagamo do čistega poslovanja.

Izdelava: Optiweb-logo