fbpx

Izjava za javnost GZS na temo sprejemanja novega zakona ZVO 2


Državni zbor bo predvidoma konec januarja obravnaval predlog zakona o varstvu okolja, s katerim želi vlada spremeniti sistem ravnanja z odpadno embalažo. Ukiniti želi družbe za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) in vzpostaviti eno samo organizacijo za pobiranje odpadne embalaže in nadaljnje ravnanje z njo.

Na GZS menijo, da predlagan zakon premalo upošteva potrebe gospodarstva pri industrijski preobrazbi, v skladu s cilji podnebne nevtralnosti in krožnega gospodarstva. V predlogu ZVO-2 sta za gospodarstvo pomembni predvsem dve področji, ki jih ta ureja na novo, in sicer okoljevarstvena dovoljenja in proizvajalčeva razširjena odgovornost. Ti dve področji tudi bistveno posegata v delovanje številnih gospodarskih družb na slovenskem trgu, na kar opozarjajo tudi člani GZS. 

Predlog spremembe ravnanja z odpadno embalažo, ki jo uvaja novela zakona, podjetjem ukinja možnost, da si sami izberejo izvajalca, ki bo zanje izvajal storitev ravnanja z odpadno embalažo na njihovem lastnem industrijskem dvorišču. Ob tem velja spomniti, da ima več tisoč slovenskih podjetij s specializiranimi podjetji, ki se v Sloveniji ukvarjajo s storitvijo ravnanja z odpadki, že dolgoletno prakso sodelovanja tako na področju ravnanja z odpadno embalažo kot drugimi odpadki. ZVO-2 to možnost ukinja, kar je za gospodarstvo praktično nesprejemljivo, saj pomeni kolaps vzpostavljenega sistema ravnanja z odpadno embalažo pri industriji, ki že poteka v skladu z načeli krožnega gospodarstva. To je tudi v nasprotju z dobro prakso, na katero opozarja tudi mednarodna organizacija EXPRA, ki deluje na področju proizvajalčeve razširjene odgovornosti in priporoča, naj se uvajanje obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti za odpadno embalažo na industrijskih dvoriščih uvaja previdno, novi ukrepi pa naj ne rušijo obstoječih sistemov in partnerstev, ki brezhibno in učinkovito delujejo tako z vidika okolja kot tudi stroškov. 

Celotno izjavo GZS si lahko preberete tukaj.

Izdelava: Optiweb-logo