fbpx

Prihod nove Uredbe o embalaži in odpadni embalaži

Razvrščanje smeti v pravilno škatlo v pisarni in s seznamom v roki.

24. 4. 2021 bo v veljavo stopila nova uredba, ki bo odpravila dosedanje težave kopičenja odpadne embalaže. Po novem bodo tako zavezanci za plačevanje embalažnine oz. ravnanja z odpadno embalažo vsa podjetja in vsi samostojni podjetniki, ki uvažajo oz. dajejo embalažo na slovenski trg.

Družbe za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) že dlje časa opozarjamo, da zaradi razlik med poročanimi in dejanskimi količinami odpadne embalaže, ki jo na trg RS uvažajo oz. dajejo podjetja, prihaja do kopičenja odpadkov na dvoriščih komunalnih služb in posledično nepotrebne obremenitve okolja.

V namen odprave teh razlik je vlada RS sprejela novo uredbo, z uveljavitvijo katere bo dosledno poskrbljeno za odvoz in obravnavo vsakega kosa odpadne embalaže, ki jo na trg RS dajejo podjetja; vsako izmed njih je namreč zavezano skleniti pogodbo z eno od DROE*. S tem za plačevanje stroškov ravnanja z nastalo odpadno embalažo (embalažnina) obvezuje vse pravne osebe in samostojne podjetnike, ki na slovenski trg dajejo ali uvažajo embalirano blago ali embalažo.

S temi spremembami vlada tudi ukinja trenutni prag za plačevanje embalažnine podjetjem (zavezancem), ki dajejo na trg več kot 15 ton embalaže letno.

Kdo je po novi uredbi zavezanec za embalažnino?

Zavezanec po novi Uredbi o embalaži in odpadni embalaži je vsako podjetje (pravne osebe ali samostojni podjetniki posamezniki) s sedežem v Republiki Sloveniji, ki na trg Republike Slovenije daje embalirano blago ali embalažo, v katero se blago embalira na kraju prodaje na enega od spodaj predstavljenih načinov:

EMBALIRANJE / PAKIRANJE

Embalirate oz. pakirate blago pod svojim imenom oz. znamko ali to za vas počne drugo podjetje.

Primer

Primer: Ste proizvajalec pijače. Pijačo sami embalirate v plastenke z vašo blagovno znamko in jo dajete na slovenski trg. Za to embalažo ste zavezani za plačevanje embalažnine.V kolikor vašo pijačo za vas in z vašo blagovno znamko embalira drugo podjetje, ste za to embalažo vi zavezani za plačevanje embalažnine. V kolikor embalirate za drugo blagovno znamko, je lastnik blagovne znamke zavezan za plačevanje embalažnine.

UVOZ / PRIDOBIVANJE EMBALIRANEGA BLAGA

Uvažate oz. pridobivate embalirano blago, ki ga dajete na trg RS.

Primer

Primer: Kot uvoznik/pridobitelj npr. čokolad ste zavezani za plačevanje embalažnine za:

  1. Odpadno embalažo (npr. folija in kartonske škatle), ki nastane ob razpakiranju uvoženih/pridobljenih čokolad.
  2. Za embalažo, v kateri je embalirana čokolada, ki jo distribuirate različnim kupcem na slovenskem trgu.
UVOZ / PRIDOBIVANJE EMBALAŽE

Uvažate oz. pridobivate embalažo za namen polnjenja na prodajnem mestu.

Primer

Primer: Ste uvoznik/pridobitelj papirnatih vrečk, ki bodo uporabljene za namen polnjenja kruha na prodajnem mestu. Za papirnate vrečke ste vi, kot uvoznik/pridobitelj zavezani za plačevanje embalažnine.

PROIZVODNJA EMBALAŽE

Proizvajate embalažo za namen polnjenja na prodajnem mestu.

Primer

Primer: Ste proizvajalec embalaže za pecivo. Embalažo prodajate npr. slaščičarnam, ki v embalažo pakirajo torte, piškote,… Za to embalažo ste vi, kot proizvajalec embalaže, zavezani za plačevanje embalažnine.

UPORABA EMBALIRANEGA BLAGA

Kupujete embalirano blago prek spleta pri tujih podjetjih in ga sami uporabite pri opravljanju svoje dejavnosti.

Primer

Primer: Ste frizer, ki kupuje izdelke za lase (šamponi, laki,…) prek spleta pri tujih podjetjih. Izdelke uporabite v svojem salonu oz. pri opravljanju svoje dejavnosti, zato ste za embalažo, v katero so embalirani izdelki, zavezani za plačevanje embalažnine.

Kaj vse spada pod embalažo, si poglejte tukaj.

Za vse zavezance velja t.i. proizvajalčeva razširjena odgovornost (PRO), ki mu pripisuje določene obveznosti.

Obveznosti zavezanca so:

  • Vzpostavitev in redno vodenje evidence o dani embalaži na trg.
  • Vključitev v embalažno shemo.
  • Kvartalno poročanje DROE o dani embalaži na trg.

Brez skrbi – za vse vaše obveznosti poskrbimo mi.

Z nami ste vedno na pravi poti do zelenega poslovanja. Ne odlašajte do zadnjega trenutka in v le nekaj korakih poskrbite za vse obveznosti z vpisom v Dinos embalažno shemo.

Niste prepričani, če spadate med zavezance?

Za dodatna pojasnila si oglejte pogosto zastavljena vprašanja ali pa se obrnite na ekipo DROE Dinos, kjer vam bomo z veseljem svetovali in vam pomagali do čistih računov.


*DROE = Družba za ravnanje z odpadno embalažo

Izdelava: Optiweb-logo