fbpx

Vlada sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži

Ženska v sodni dvorani z lesenim sodniškim kladivom udarja ob mizo, s čimer simbolizira sprejetje nove uredbe.

Vlada je 8. 4. 2021 sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži. Z uredbo se ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji, ki je do sedaj manjša podjetja razbremenjeval obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. 

Dolgo pričakovana embalažna uredba, s katero odgovornost za odpadno embalažo prevzema vsako podjetje, ki embalažo daje na slovenski trg, je bila kot korak v čistejše poslovanje sprejeta tudi s strani vlade. Novosti, ki jih prinaša, so pomemben korak v bolj zeleno prihodnost, saj omogočajo učinkovitejše izvajanje sistema ravnanja z odpadno embalažo.

Zavezanci odslej vsa podjetja, ki na slovenski trg dajejo embalažo

Glavna sprememba, ki jo dosedanjemu zakonu prinaša nova uredba, je ukinitev količinskega pragu za plačevanje embalažnine. 

Prag 15 ton embalaže, letno dane na slovenski trg, je do sedaj manjša podjetja razbremenjeval obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Po novem pa bodo zavezanci za plačevanje stroškov ravnanja z nastalo odpadno embalažo (embalažnine) vsa podjetja in samostojni podjetniki, ki na trg RS dajejo embalažo ali embalirano blago.

Ali mednje spada tudi vaše podjetje, lahko preverite tukaj.

Zavezanci za obveznosti poskrbite čim prej

Podjetja in samostojni podjetniki, ki na trg Republike Slovenije dajejo embalažo oz. embalirano blago, so po novi uredbi zavezani, da se v roku 30 dni po uveljavitvi uredbe, kar bo predvidoma 24. 5. 2021, vključijo v sistem ravnanja z odpadno embalažo oz. embalažno shemo pri eni od družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE).

To jim omogoča, da izbrana DROE prevzame zakonsko obveznost ravnanja z njihovo odpadno embalažo. Obveznost plačevanja stroškov za storitev DROE (embalažnina) pa bo nastopila s 1. 7. 2021.

Kakšni stroški čakajo vaše podjetje, lahko brezplačno že zdaj preverite z našim informativnim izračunom.

Niste prepričani, kako naprej?

Vse o tem, kaj nova uredba pomeni za vaše podjetje in kakšni postopki vas čakajo, lahko izveste tudi na brezplačnem webinarju, ki bo že to sredo, 14. 4. 2021. Prijave samo še danes!

Izdelava: Optiweb-logo